fbpx

Свети пророк Јона

Данас наша Црква прославља Светог пророка Јону.Сви смо чули за њега. Кит је, чини ми се, био пресудан да упамтимо Јону. Прича о њему се налази међу књигама Старог завета и врло је кратка, али поучна. И корисна.

Бог шаље Јону у Ниниву да проповеда али он зна боље. Познато?! Да, свако од нас је такав… Укрцава се на брод, бежи, али подиже се бура и морнари га бацају, нерадо, у воду. Прогута га врло велика риба коју ми зовемо кит иако то не пише (али ми знамо боље) и избацује испред Ниниве.

Пошто нема куд, Јона хода градом и најављује пропаст. И народ се покајао…и владар са њима…и завапише и Господ им опрости. Али Јона диже нос! Што бисмо ми данас рекли: шта ће рећи људи?! Лажно сам пророковао! Град је требало сравнити са земљом…и поче туговати баш као што ми тугујемо кад се неко поправи пре него што је, по нашем суду, требало да настрада. На крају долази једна од, опет по мени, најлепших старозаветних прича.

1. А Јони би врло недраго, и расрди се.
Мат. 20:15

2. И помоли се Господу и рече: Господе! Не рекох ли то кад још бејах у својој земљи? Зато хтедох пре побећи у Тарсис; јер знах да си Ти Бог милостив и жалостив, спор на гнев и обилан милосрђем и кајеш се ода зла.
2 Мој. 34:6

3. Сада Господе, узми душу моју од мене, јер ми је боље умрети него живети.
1 Цар. 19:4

4. А Господ рече: Је ли добро што се срдиш?

5. И Јона изиђе из града, и седе с истока граду и начини онде колибу, и сеђаше под њом у хладу да види шта ће бити од града.

6. А Господ Бог заповеди, те узрасте тиква над Јоном да му буде сен над главом да му помогне у муци његовој; и Јона се обрадова тикви веома.

7. Потом заповеди Бог, те дође црв у зору сутрадан, и подгризе тикву, те усахну.

8. И кад ограну сунце, посла Бог сув источни ветар; и сунце стаде жећи Јону по глави тако да обамираше и пожеле да умре говорећи: Боље ми је умрети него живети.
Псал. 121:6

9. А Бог рече Јони: Је ли добро што се срдиш тикве ради? А он рече: Добро је што се срдим до смрти.

10. А Господ му рече: Теби је жао тикве, око које се ниси трудио, и које ниси одгајио, него једну ноћ узрасте а другу ноћ пропаде.

11. А мени да не буде жао Ниневије, великог града, у коме има више од сто и двадесет хиљада људи који још не знају шта је десно шта ли лево, и много стоке?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *