fbpx

Зашто је важно да се регисрујете?

Најпре, да напоменемо да регистрацијом у црквену општину не стичете никакве обавезе нити намете. Ви тиме користите Ваше законско право да изаберете која верска заједница ће добити подршку од државе по основу Ваше регистрације.

Ево како то у пракси изгледа:

Краљевина Норвешка сваке године издваја одређена средства за све регистроване верске заједнице на њеној територији. Висина те помоћи зависи искључиво од броја формално регистрованих чланова. Средства која добијамо по овом основу су наш главни извор финансирања и од огромног су значаја за унапређење живота и рада наше црквене општине.

На овај начин, једноставном регистрацијом можете дати свој трајни допринос, а да вас то ништа не кошта.

Довољно је само једном да попуните формулар. За то вам треба свега неколико минута, а нашој цркви и заједници у Норвешкој ће то значити у годинама које долазе.

Такође, и не мање важно, ако познајете некога ко није члан парохије, а верујете да би радо дао подршку на овај начин, можете му проследити ову информацију.


Организација СПЦ у Норвешкој.

Православни Срби, настањени у Норвешкој, припадају једној од две црквене општине Српске Православне Цркве:

  • Св.Василије Острошки са седиштем у Ослу или
  • Св.Димитрије Солунски са седиштем у Кристијансанду.

Обе црквене општине припадају Британско-скандинавској епархији, чије седиште је у Стокхолму. Епархијом управља Владика британско-скандинавски г.Доситеј.

Ако нисте сигурни којој црквеној општини припадате, слободно можете попунити формулар, а уколико буде потребе, ми ћемо вас обавестити и упутити на црквену општину Св. Димитрије Солунски.


Одбор наше црквене општине тежи унапређењу рада и односа са свим члановима парохије. Веома смо заинтересовани да чујемо Ваше предлоге, сугестије, критике. Можете нам писати на parohija.sekretar@gmail.com, а ми се обавезујемо да ћемо свако мишљење размотрити на следећој седници црквеног одбора и послати Вам одговор.

Унапред се захваљујемо на сваком доприносу.

ВАЖНА НАПОМЕНА: како бисмо ускладили своју базу са изменама закона о верским заједницама, као и закону о заштити личних података (GDPR), молимо све старије од 15 година да се самостално упишу са СВОЈИМ мејлом.