fbpx

Зашто је важно да се регисрујете?

Најпре, да напоменемо да регистрацијом у црквену општину не стичете никакве обавезе нити намете. Ви тиме користите Ваше законско право да изаберете која верска заједница ће добити подршку од државе по основу Ваше регистрације.

Ево како то у пракси изгледа:

Краљевина Норвешка сваке године издваја одређена средства за све регистроване верске заједнице на њеној територији. Висина те помоћи зависи искључиво од броја формално регистрованих чланова. Средства која добијамо по овом основу су наш главни извор финансирања и од огромног су значаја за унапређење живота и рада наше црквене општине.

На овај начин, једноставном регистрацијом можете дати свој трајни допринос, а да вас то ништа не кошта.

На овај начин, једноставном регистрацијом можете дати свој допринос нашој цркви у Норвешкој. Такође, и не мање важно, ако познајте некога ко није члан парохије, а верујете да би радо био, можете му проследити ову информацију.

Довољно је само једном да попуните формулар. За то вам треба свега неколико минута, а нашој цркви и заједници у Норвешкој ће то значити у годинама које долазе.

Сви православни Срби, настањени у Норвешкој, припадају једној од две парохије Српске Православне Цркве:

  • Св.Василије Острошки са седиштем у Ослу или
  • Св.Димитрије Солунски са седиштем у Кристијансанду.

Обе парохије припадају британско-скандинавској Епархији, чије седиште је у манастиру Покрова Пресвете Богородице у граду Смједерид у Шведској. Епархијом управља Епископ британско-скандинавски г.Доситеј.

Ако нисте сигурни којој парохији припадате, без обзира слободно можете попунити формулар, а уколико буде потребе, ми ћемо вас обавестити и упутити на парохију Св.Димитрије Солунски.