fbpx

Фарбање Васкршњих јаја

Код Хришћана је обичај да се за Васкрс спремају обојена и шарена јаја, на којима се цртају хришћанска обиљежја, и исписује поздрав: „Христос васкрсе.“

По предању, овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења. Наиме,  Mapиja Магдалина дошла је, послије Христовог Вазнесења, у Рим ради проповедања Јеванђеља. И када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је ријечима: „Христос васкрсе“ и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, хришћани су продужили праксу бојења и шарања јаја.

Васкршњим јајетом жели се представити очигледност Васкрсења и како из мртвила постаје живот. Јер, јаје је само по себи мртва ствар, али под утицајем топлоте, кад се стави под кокош, развије се у њему живот и излеже се живо пиле, које својом снагом развали свој гроб – љуску, и изађе на свијет -као што је и Исус Христос оживио и из гроба устао. Црвена боја је боја радости, због тог радосног догађаја, и символизује Божанску природу Христову и невино проливену крв Христову на Голготи у Велики петак.

Како се фарбају јаја?

Најпре се прекрстити и помолити Богу, затим у суд са водом, у коме ће се кувати и фарбати јаја, додаје се мало освећене водице која је освећена у току васкршњег поста (или богојављенске водице). На шпорету ври вода са бојом (варзилом), у који се стављају јаја, пазећи да равномерно буду обојена. Прво обојено јаје (обавезно црвено) оставља се на страну до идућег Васкрса и зове се „чуваркућа“.
Пре фарбања јаја се могу „шарати“. Наиме, са растопљеним воском и пером за писање, или нечим сличним, на јаје се наноси топљени восак. Најпре се перо загреје на пламену свеће, па се онако вруће умаче у восак, а потом се воском по јајету пише и црта. Пошто восак не прима боју, после, приликом фарбања, на јајету остају беле нацртане фигурице и слова. На јајету се обично пише X. В. и В. В. (Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе), цртају крстићи, цветићи и друге лепе фигурице. У новије време, израђују се специјалне налепнице од папира или пластике и оне се могу лепити на јаја.

Такође се могу користити и друге технике и боје, као што је фарбање у луковини, црвеном купусу, цвекли итд…

2 thoughts on “Фарбање Васкршњих јаја

 • 20 априла, 2020 at 21:54
  Permalink

  Htela sam da pitam,šta se radi sa čuvarkućom,Uskršnjim jajetom od prošle godine?
  Pozdrav…

  Reply
  • 21 априла, 2020 at 09:25
   Permalink

   Закопа се или запали.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *