fbpx

ПРОСЛАВА ПАРОХИЈСКЕ СЛАВЕ

 

 

 

 

 

 

Парохијску славу и нашег заштитника Св. Василија Острошког, прославили смо у суботу 12. маја 2018 лета Господњег.

Св. Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство еп. британско-скандинавски г. Доситеј, уз саслужење протонамесника Велише Васића, протојереја Горана Босића и јереја Мирка Крупниковића. Верни народ је дочекао епископа испред храма узевши благослов пред почетак Св. Литургије, а хор је појао Васкршњи ирмос ”Ангел вопијаше” током облачења архијереја. Њена екселенција, амбасадор Р. Србије г-ђа Сузана-Бошковић Продановић је током Св. Литургије прочитала Исповедање Вере (Символ Вере).

Током надахнуте беседе, еп. Доситеј је истакао значај прослављања Св. Василија Острошког у нашем народу а и свеправаславном свету па и међу осталим народима, јер на поклоњење његовим моштима долазе не само православни, већ и припадници других хришћанских вероисповести и религија. Пренео је поздраве епископа са тек одржаног Сабора СПЦ, и уручио поклоне (ланчић са привеском Пресвете Богородице) женама заслужним за развој парохије. Дар су примиле: Амбасадорка Сузана Бошковић-Продановић, Верица Дејић, Славица Радивојчевић и Сузана Гојковић, за несебично залагање и труд како у парохији тако и у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Шведској, који је седиште Епархије.

Кумови славе били су Станко и Милена Бјелановић са породицом, који су са епископом преломили славски колач и припремили славску трпезу.

Кумство за наредну годину је преузео Иван Богојев са породицом.