fbpx

ИЗЛОЖБА: ПРЕБИЛОВАЧКИ МУЧЕНИЦИ

У Парохијском дому Српске православне цркве у Ослу отворена је изложба „Пребиловци“ посвећена страдању мјештана тог херцеговачког села, гдје су усташе у љето 1941. године убиле 820 Срба. Само у једном дану, 6. августа те године, убијено је између 550 и 600 жена и дјеце тако што су живи бачени у Шурманачку јаму код Међугорја. Угашен је живот у 57 породица. 

„Илиндански покољ“ преживјело је само 170 Пребиловчана, претежно мушкараца, који су се поново женили и у позним годинама добијали нову дјецу и давали им имена оних пострадалих. Тако је обновљен живот у селу.

Због ове трагедије, Пребиловци су четврто на светској листи најстрадалнијих села у Другом свјетском рату.

Изложбу је 01. априла, отворио предсједник Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура, а говорио је и предсједник удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић, које је иницијатор и заједно са Културним центром Новога Сада носилац овог пројекта.

Јахура је великом броју присутних говорио о коријенима, провођењу и домашајима геноцида над Србима и о садашњој ситуацији гдје се поново насрће на Пребиловце одузимањем земљишта.

„На отварању изложбе говорио сам и о нашој некултури заборава умјесто културе сећања“, рекао је Јахура за Срну.

Басташић је уручио повеље „Јадовнички добротвор“ Црквеној општини Осло и њеном секретару Бојану Ракоњцу.

Он је у изјави за Срну нагласио да је говорио и о српском друштвеном и институционалном односу према култури сјећања, која, како је рекао, нажалост све више личи на културу заборава.

Басташић је подсјетио на ријечи академика Матије Бећковића да је „од свих јама у које су бачени Срби у вријеме постојања Независне Државе Хрватске највећа и најдубља она јама заборава која је зинула у нама, јама у коју смо деценијама бацали и одлагали наше сјећање на страдање наших најмилијих“.

На отварању изложбе представљен је и пројекат „Меморијални центар Пребиловачка кућа“, чији је иницијатор Удружење „Јадовно“.

„То је идеја да се у Пребиловцима, на једном страдалничком имању, сагради меморијални центар `Пребиловачка кућа`. Био би то први меморијални центар који су Срби дигли на подручју свих српских земаља као знак адекватног сјећања и одговорног односа према страдању својих предака“, нагласио је Басташић.

Секретар Црквене општине Осло Бојан Ракоњац помогао је да се и прије двије године отвори изложба „Моје Јадовно“ у главном граду Норвешке.

У Норвешкој живи значајан број Срба поријеклом из Српске, Србије и земаља насталих распадом бивше СФРЈ.

Посјетиоци изложбе „Пребиловци“ у Ослу имали су прилику да упознају обичне животне приче које свједоче о страдању.

За све који нису били у могућности да дођу на отварање, парохијски дом ће бити отворен у следећим терминима:

  • Уторак 04.април од 18-19ч
  • Четвртак 06.април од 18-19ч
  • Субота 08.април од 09-13ч
  • Недеља 09.април од 10-13ч

Добродошли!