Зашто је важно да се регисрујете?

Најпре, да напоменемо да регистрацијом у црквену општину не стичете никакве обавезе. Ви тиме користите ваше законско право, које Краљевина Норвешка гарантује, да изаберете којој верској заједници припадате.

Краљевина Норвешка сваке године издваја одређена средства за све регистроване верске заједнице на њеној територији. Висина те помоћи зависи искључиво од броја формално регистрованих чланова. Средства која добијамо по овом основу су наш главни извор финансирања и од огромног су значаја за унапређење живота и рада наше црквене општине.

На овај начин, једноставном регистрацијом можете дати свој трајни допринос, а да вас то ништа не кошта.

Довољно је само једном да попуните формулар. За то вам треба свега неколико минута, а нашој цркви и заједници у Норвешкој ће то значити у годинама које долазе.

Такође, и не мање важно, ако познајете некога ко није члан парохије, а верујете да би радо био, можете му проследити ову информацију.


Православни Срби, настањени у Норвешкој, припадају једној од две црквене општине Српске Православне Цркве:

  • Св.Василије Острошки са седиштем у Ослу или
  • Св.Димитрије Солунски са седиштем у Кристијансанду.

Обе црквене општине припадају Британско-скандинавској епархији, чије седиште је у Стокхолму. Епархијом управља Владика британско-скандинавски г.Доситеј.

Ако нисте сигурни којој црквеној општини припадате, слободно можете попунити формулар, а уколико буде потребе, ми ћемо вас обавестити и упутити на црквену општину Св.Димитрије Солунски.