Саопштење

Поводом новонастале ситуације у Краљевини Норвешкој, као и најновијих наредби владе о забрани окупљања и казни за непоштовање истих, принуђени смо да до даљњег у нашем храму служимо Св. Литургију без присуства верника.

О евентуалним променама, бићете благовремено информисани на сајту наше парохије.


For informasjon fra myndighetene :
https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus
https://helsenorge.no/koronavirus/arrangement-og-aktiviteter

Управа Црквене Општине Св. Василије Острошки


Прочитајте и важно обавештење које смо 16.03.2020. примили од амбасаде Р.Србије у Ослу.

ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
У складу са мерама за сузбијање ширења Covid 19 cвим држављаним Републике Србије који имају регулисан боравак у Краљевини Норвешкој, у складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести Covid 19, ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ ДА ДО ДАЉЕГ ОДЛОЖЕ СВА ПУТОВАЊА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ КОЈА НИСУ НЕОДЛОЖНА И НЕОПХОДНА. У случају неодложних и неопходних путовања у Републику Србију, сва лица која су двојни држављани Краљевине Норвешке и Републике Србије, на граничним прелазимаза улазак у Републику Србију, морају презентовати пасош Републике Србије.Држављанима Краљевине Норвешке, за сада, није ограничен улазак у Републику Србију, али је ова одлука подложна променама, те стога молимо да сва лица која путујуса норвешким пасошима, пре путовања консултују најновије информације на сајтовима:

1. Амбасаде Републике Србије у Ослу.
2. Министарства спољних послова Републике Србије
3. Министарства здравља Републике Србије
4. Avinor.no

ПУТОВАЊЕ У КРАЉЕВИНУ НОРВЕШКУ
Влада Краљевине Норвешке донела је одлуку да почев од 16.03.2020. годинеу 08:00 часова ујутро затвори граничне прелазе за све стране држављане који немају регулисан боравак у Краљевини Норвешкој. Сва лица која у Краљевину Норвешку допутују из иностранства (осимпутника из Шведске и Финске), обавезна су да по доласку примене меру самоизолације у трајању од 14 дана.Обавештавамо све држављане Р. Србије са регулисаним боравком у Краљевини Норвешкој да актуелне информације везане за вирус Covid-19 могу добити преко информативног центра норвешке здравствене службепутем телефонског броја: 815 55 015 или на сајту:
1. Норвешког Института за јавно здравље (Folkehelseinstituttet),
https://fhi.no/en/id/infectious-diseases/coronavirus/
2. Норвешког директората за здравство
https://www.helsedirektoratet.no/english

У случају развоја симптома сличних грипу и/или сумње на респираторнеинфекције, препорука је да се лекар опште праксе контактира путем телефона, док за хитне случајеве можете контактирати Ургентну службу (Legevakten) на 116 и 117.

Српски туристи у Норвешкој-повратак у Републику Србију у условима спречавања ширења вируса Covid 19 Држављане Републике Србије који туристички бораве у Краљевини Норвешкој (односно сва лица која немају регулисан боравак у Краљевини Норвешкој) обавештавамо да се главни аеродроми у Норвешкој, за сада, НЕ ЗАТВАРАЈУ. У складу да са одлукама Владе Краљевине Норвешке, међународни летови ће се обављати у рестриктивном режиму. Авиони на међународним летовима ће слетати на главне норвешке аеродроме, како би се омогућио повратак норвешких државаљана и странаца са регулисаним боравком у Норвешкој. Истовремено ће се обављати међународни летови из Норвешке, који ће омогућавати туристима који су се затекли у Норвешкој да се врате у земљу порекла. Напомињемо да сви туристи из Републике Србије, који су ушли у Краљевину Норвешку почев од 27. фебруара 2020. године, подлежу обавезној мери самоизолације у трајању од 14 дана, након чега се, према садашњим норвешким прописима, могу вратити у Републику Србију. Препоручујемо свим држављанима Републике Србије, који су се туристички затекли у Краљевини Норвешкој, да у контакту са авио превозницима, а поштујући мере обавезне самоизолације, утврде први могући датум повратка у Републику Србију. Пре планираног путовања, сугеришемо да консултујете следеће сајтове:

1. сајт Амбасаде Реопублике Србије у Ослу
2. сајт Министарства спољних послова Републике Србије
3. сајт Министарства здравља Републике Србије
4. Avinor.no

Лица која туристички бораве у Краљевини Норвешкој, у случају потребе, током викенда и ван радног времена Амбасаде Републике Србије у Ослу, могу контактирати следеће бројеве телефона: +47 918 16 225, +47 94 82 68 01 и +47 953 65 811. У току радног времена, Амбасаду Републике Србије можете контактирати путем телефона +47 23 11 52 20 или мејла ambasada@serbianembassy.no .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *